0% script, 100% memorabel.

3 oorzaken van een contraproductief team en hoe je dat kan oplossen


Als team-leader ben jij verantwoordelijk voor het vlot functioneren van je team. Dat is niet altijd evident: de druk om te presteren ligt hoog, er zijn al eens misverstanden of conflicten en soms lijken je teamspelers naast elkaar heen te communiceren en te werken. De sfeer is dan alles behalve positief en het bereiken van de doelstellingen lijdt hieronder.

Nochtans heb je wel het nodige talent en competenties in je team zitten, maar de persoonlijkheden lijken te botsen. En ook al hebben we al lang geleden geleerd dat we goeie vriendjes moeten zijn, in de praktijk is dat nog iets anders natuurlijk!

Natuurlijk kruipt dit in je vel, misschien neem je de beslommeringen mee naar huis en slaap je er slecht van. Het vreet aan je energie en misschien reageer je dit wel af bij de mensen die je graag ziet, in je gezin. Misschien zoek je geregeld naar oplossingen om je teamspelers beter afgesteld te krijgen op elkaar, maar tot nu toe tevergeefs.

Uit onderzoek is gebleken dat het vierkant draaien van een team niet te wijten is aan gebrek aan talent en competenties. Maar waar schort het nu eigenlijk aan als een team niet vlot draait en contraproductief is?

Interactiepatronen

Een mooi woord voor hoe mensen op elkaar reageren. Iedereen handelt en reageert vanuit zijn eigen patronen. Deze worden bepaald door persoonlijkheid, opvoeding, ontwikkeling. Omdat iedereen vanuit zijn eigen kader reageert en onbewust verwacht dat anderen op net dezelfde manier gaan reageren kan er stoornis, ergernis of conflict ontstaan in de interactie.

In onze ideale wereld is iedereen zoals onszelf, dat zou in elk geval de communicatie heel wat gemakkelijker maken. Maar oh boy, ik mag er niet aandenken de hele dag met cloontjes van mezelf opgescheept te zitten. Dus dan toch maar proberen ons perspectief te verruimen en ons empathisch opstellen?

Negatieve ingesteldheid

We zijn vaker negatiever ingesteld dan we zelf beseffen. We blokken ideeën van anderen af, hebben een negatieve opinie over anderen of hoe ze handelen, we hebben beperkende gedachten over wat we zelf kunnen bereiken of wat het team kan bereiken. Een negatieve ingesteldheid van één of meerdere personen kan de sfeer in het hele team bepalen.

Begon jij de werkdag al eens met een big smile en een hartelijke goeiemorgen en werd dit genegeerd of ontvangen met een gegrommel en scheve blik? Dan weet je meteen wat voor effect negativiteit op je omgeving heeft. Het is zoiets als een ijsje krijgen op een mooie zomerdag, je houdt het hoorntje net iets te schuin en je lekkere straciatella belandt tussen het stoffige grind (en de ijscar is ondertussen al lang de straat uit gereden)

Gebrek aan open communicatie:

Rechtuit en op een constructieve manier kunnen zeggen wat je denkt, dat is een kunst! Vaak houden we gedachten voor onszelf omdat we anderen niet willen kwetsen of bang zijn scheef bekeken te worden.

Soms zijn we ons zelfs niet meteen bewust dat we een bepaalde situatie niet leuk vinden of een uitspraak ons kwetst; We hebben al jong geleerd zo’n dingen te negeren en met de glimlach verder te doen. Maar zo blijven er vaak kleine ergernissen liggen die zich steeds meer beginnen op te stapelen tot er een bom ontploft en de hele situatie escaleert. Herkenbaar?

Hoe zie jij jouw dreamteam?

Het kan ook anders natuurlijk!

Een gemotiveerd team met een positieve drive waarin iedereen zich goed voelt en vrijuit durft te spreken.

Een team waarin echt wordt samengewerkt en ieder vanuit zijn talenten en persoonlijkheid de doelstellingen van het bedrijf uitdraagt en verwezenlijkt.

Een team waarin iedereen met goesting aan de werkdag begint en ook op het eind van de die dag tevreden en met een voldaan gevoel naar huis gaat.

Een team dat er voor de volle 100% voor gaat en elkaar positief ondersteunt.

Misschien lijkt het omkeren van de sfeer in je team zoiets als het omdraaien van een olifant. Het vraagt in elk geval om een hele cultuurverandering. Maar zo’n zware klus hoeft het niet te zijn. Je kan al met kleine gebaren en kleine veranderingen werken aan een positievere sfeer en een vlottere samenwerking door bijvoorbeeld waardering te tonen aan je teamgenoten.

Een teambuilding is een goed idee zijn om de sfeer te verbeteren Maar vaak schieten dingen zoals paintballen hun doel voorbij omdat het de competitiedrang en het haantjesgedrag stimuleert. Zoek eerder naar een formule die het samenwerken bevordert, waarbij heel het team samen dingen moet verwezenlijken en waarbij ook aandacht is aan de onderliggende competenties en attitudes.

Natuurlijk kan je ook op de werkvloer zelf aan de slag gaan! Hiervoor ontwikkelde ik 7 tips voor een positievere mindset in je team. Je kan er onmiddellijk mee aan de slag gaan en jezelf opvolgen in de uitvoering ervan. De tips zijn gemakkelijk toe te passen. Met de checklist kan je je vorderingen bijhouden.

Succes!

En veel plezier ermee!

Evelien


Download de tips en checklist hieronder

Om je 'Zo word je een betere teamleader: 7 easy Mindset tips voor een superheldenteam' te kunnen opsturen, heb ik je naam en emailadres nodig. Dank je wel!!


Gepost op 05 apr 2019 - Communicatie, Teams, teambuilding


Vraag meteen je offerte aan!

×