Een extra pigment op uw event.

Dream Team


Improviseren, dat is altijd risico’s nemen en het blijft spannend, ook als je het al jaren doet. Bij het laatste optreden in Antwerpen stonden we door een samenloop van omstandigheden (griepjes enzo) plots met twee nieuwe spelers op de planken. Ik had Sasja en Ilse tot op die bewuste dag nog nooit gezien, maar ze waren me aanbevolen door een collega improvisator en had er alle vertrouwen in dat het goed zou komen, ook al is het best wel spannend (zowel voor hen als voor mij)

Het werd een schitterend optreden! En dat zich ik alleen maar omdat de commentaren achteraf lovend waren! Als mensen dan horen dat we nog nooit met elkaar gespeeld hadden, is de verwondering groot: “Hoe kan dat nu? Jullie zijn zo goed op elkaar ingespeeld. We zouden nooit gedacht hebben dat dit de eerste keer samen op een podium was!” Is het Magie? Puur toeval? Gewoon geluk hebben? Nee niks van dat (al voelt het wel magisch aan!)

Om een goede voorstelling te kunnen geven met wildvreemden heb je toch wel een aantal dingen nodig:

  • Iedereen staat er met de volle goesting en is bereid zich voor de volle 100% te smijten!
  • Wij zijn gefocused en luisteren naar elkaar.
  • Wij accepteren ten volle wat er op dat moment gebeurd en bouwen verder op wat we elkaar aangeven. Soms is het nodig om ons eigen idee te laten varen (en dat doen we dan ook zonder mopperen). Dit noemen we het ‘Ja,en’- principe of een Positieve mindset hebben.
  • Wij vertrouwen elkaar. We rekenen erop dat iedereen zal doen wat ie moet doen. Dat er altijd iemand zal zijn die initiatief neemt, dat er altijd iemand zal zijn die mee op de kar springt.
  • Falen mag! Of beter falen bestaat hier niet. Loopt er eens iets mis, vergist iemand zich (wat zeker gebeurt!) dan gebruiken we dit om iets moois, leuks, grappig van te maken. We proberen onze vergissingskes niet onder de mat te vegen, dat gaat ook niet, je staat voor een publiek te spelen, die hebben al lang gezien dat er iets mis loopt, dus we gebruiken het om er iets van te maken.
  • We staan daar met een speelse, open attitude. Benieuwd naar wat we gaan krijgen van het publiek, van onze medespelers. Laat maar komen!
  • We staan daar helemaal als onszelf! We zijn authentiek. Ook al spelen we in de scènes personages, we zetten als speler geen masker op en we respecteren elkaars authentieke zelfjes.

Dit is natuurlijk iets wat we leren in onze opleiding als improvisator. Het is een mindset, een attitude, een manier van zijn die je niet op één dag aangeleerd krijgt. Maar eenmaal iedereen op het podium die basis heeft, kan je elke keer knallen.

Geen wonder dus dat Impro-oefeningen of spellekes een ideale tool zijn om met teams aan de slag te gaan enge die Positive mindset bij te brengen. We halen de oefeningen dan uit de theatrale context en vertalen ze naar de werkomgeving (en nee, we doen géén rollenspelen). Beeld je in dat deze teamdynamics kunt creëren in jouw team? Dan staan jullie daar ook iedere keer te knallen! En het zal er plezanter op worden ook! Onmogelijk? Nee, daar geloof ik niet in. Ik heb met mijn eigen ogen al teams zien veranderen!


Gepost op 11 mar 2019 - Communicatie, People skills


Vraag meteen je offerte aan!

×