Positieve effecten van spelen
Dat spelen plezant is en een (tijdelijke) stressoplosser, dat willen we nog wel geloven. Maar spelen heeft diepere effecten en is ook voor volwassenen een verrijkende activiteit. Wie geregeld speelt, ontwikkelt verschillende skills op sociaal, communicatief en creatief vlak.
In spel leer je wanneer je initiatief moet nemen of wanneer je dingen z'n beloop moet laten gaan. Je stimuleert je zelfvertrouwen en het vertrouwen in de anderen. Je leert omgaan met risico's en falen.
Spelen op zich is een fantastische teambuildingsactiviteit. Niet enkel omdat het gewoon fun is en je het spelen samen intensief beleeft, maar vooral omdat je elkaar beter leert kennen en begrijpen. In spel wordt duidelijk hoe ieder individu functioneert in een groep en zoek je samen een manier om het doel te bereiken.
Wie af en toe de remmen los laat en zich voor de volle 100% in het spel gooit, zal daarna terug geconcentreerd en gefocust aan het werk gaan. In het spel slaag je erin je werk of zorgen echt even achter je te laten. Door een kwartiertje te spelen verlies je geen tijd maar win je juist aan productiviteit en effectiviteit.
Of het nu gaat om een partijtje schaken of 'schipper mag ik overvaren', spelen daagt ons uit om anders te denken en alternatieve oplossingen te zoeken. Het stimuleert de verbeeldingskracht en het creatieve vermogen. Wie veel speelt ontwikkelt een positieve attitude en van daaruit kan je constructief en probleemoplossend te werk gaan.
In spel creëer je een tijdelijke wereld waarin alles kan, waarin je risico's kan nemen en falen mag. Hierdoor kan je dingen bedenken en doen die wild, zot, over the top of waanzinnig zijn. Zo ontwikkel je een creatieve mindset en lef die als gezonde basis voor een innovatieve cultuur fungeren.
De eerste 5 positieve effecten van spelen gemist? Klik hier: http://www.swiep.be/blog/5-reden-om-meer-te-spelen
Gepost op 05 nov 2014 - Communicatieve vaardigheden, Creativiteit, Creatief Denken, Innovatie, People skills, Spelen, Stress, Soft skills
