Een extra pigment op uw event.

SD Worx Flextraject: Module 3

In het flextraject werken we rond een aantal skills die de flexbiliteit vergroten. Hierdoor ervaar je minder stress bij onvoorziene omstandigheden en leer je je snel aanpassen in nieuwe situaties. De nodige vaardigheden zijn vervat in ALPACOS wat staat voor Alert zijn, Loslaten, Positieve attitude, Accepteren, Creativititeit, Opbouwen en Snelheid.

De derde Module focust zich op een poistieve attitude en en opbouwen (of constructief werken). Een positieve attitude werkt als een virus. Je besmet er je collega’s mee en dit is bevorderlijk voor de algemene sfeer en omgang op de werkvloer. Het is bovendien een vereiste voor flexibiliteit. Wie niet vanuit een positieve attitude handelt of wie zich niet bereid toont om oplossingen te zoeken zal zich niet kunnen aanpassen of flexibel zijn.

Maar hoe train je nu zoiets? Eerst en vooral is het belangrijk te beseffen wat een positieve attitude echt betekent. Wij zijn immer allemaal opgevoed tot kritische wezens, waardoor we een ‘ja, maar’ reflex ontwikkeld hebben. We denken vaak dat we anderen bevestigen in hun ideeën of voorstellen want we zeggen toch ‘ja’? Op deze ‘ja’ laten we vaak een ‘maar’ volgen waardoor we het voorgaande weer te niet doen. “Zullen we samen iets gaan drinken” “Ja, maar, ik heb vandaag geen tijd”. “Zou jij dat dossier kunnen overnemen” “Ja, maar ik heb nog andere dingen te doen”. Eigenlijk zeggen we gewoon ‘nee’

Bij een echte ‘ja, en’ accepteer je de realiteit en ga je constructief te werk door iets toe te voegen. Bij toegepaste improvisatie oefenen we deze reflex door o.a. samen, zin per zin, verhalen te vertellen. “Er was een kabouter met een lange baard” “Ja, en die baard was zo lang dat de kabouter hem elke dag moest oprollen. ” “ja, en…” Het lijkt misschien een simpele oefening en toch blijkt in de praktijk dat we hetgeen we krijgen aangeboden simpelweg negeren. Blijven oefenen, goed luisteren naar elkaar en herhalen wat er reeds gezegd is, kunnen helpen.

Je flexibiliteit vergroten is een proces dat om verandering vraagt. Niet altijd evident en dat voelden we tijdens deze sessie af en toe. Maar eenmaal een paar drempels overschreden, ligt de weg naar een positieve houding en echte flexibiliteit open.


Gepost op 18 mar 2014 - Flexibiliteit, Training, Toegepaste improvisatie


Vraag meteen je offerte aan!

×