Swiep creëert meer dan plezier!

Zeg vaker 'Ja'

'When the answer to all questions is 'yes', you enter a new world, a world of action, possibility and adventure.' Patricia Rayon Madson in 'Improv Wisdom'. 

In mijn teambuildings en trainingen merk ik dat sommige mensen dit van nature hebben. Maar nog meer mensen hebben deze 'yes' attitude niet. Vaak heeft dit maken met een soort angst, een angst dat als je zomaar het idee van een ander ondersteunt je jezelf wegcijfert. 

Er schuilt een enorme geldingsdrang in elk van ons, we willen gezien en opgemerkt worden (en dat geldt niet enkel voor extraverte mensen). Onbewust denken we dat we meer gezien worden als we 'nee' zeggen, als we in de tegenaanval gaan, als we het idee van een ander afblokken en ons eigen idee als het betere idee in de plaats zetten. Door ons te onderscheiden van de ander willen we gezien worden.

Het nadeel van dit soort gedrag is dat je er niet verder mee raakt. In improvisatietheater krijg je zo nooit een verhaal, maar een clash van ideeën die worden afgeblokt. In een team krijg je zo nooit  samenwerking en resultaten, maar een onderlinge strijd van ego's. 

'Ja' zeggen daarentegen is altijd het begin van iets moois, iets nieuws, iets dat je samen creëert. Door 'ja' te zeggen, te aanvaarden wat er is en van daaruit verder te bouwen en jouw deeltje toe te voegen laat je elkaar schitteren. Het zorgt ervoor dat iedereen gezien wordt zonder dat iemand 'de ster' is. En op zo'n manier opvallen en eruit springen is toch veel mooier dan door negatief gedrag in de kijker te lopen?

Als improvisator zijn we getraind om 'ja' te zeggen, om te accepteren en constructief te zijn.Het is een attitude waarmee je in het leven staat en die je kan trainen. Het vraagt inspanning en de wil om te veranderen om van een nee-er een ja-er te maken, maar het kan wel!  

In mijn teambuildings en trainingen is de 'ja, en' attitude de basisattitutude waar we we op werken. Het bevordert de samenwerking, de groepsdynamiek en de sfeer op het werk.


Gepost op 30 apr 2019 - Teamwerking, teambuilding


Vraag meteen je offerte aan!

×