0% script, 100% memorabel.

13 manieren om je personeel waardering te tonen

Wil je een positieve bedrijfscultuur creëren dan is het tonen van waardering aan je personeel een must. Een positieve cultuur houdt immers in dat werknemers zich goed voelen op het werk en ieder mens heeft waardering en erkenning nodig om mentaal in balans te blijven.

Over het waarom en het effect van waardering kan je meer lezen op de Swiepblog. Hier vind je 13 tips om je waardering te tonen. Maar hoe je je waardering ook toont, het is essentieel dat je waardering oprecht is!

 1. Het gewoon zeggen wat je waardeert is en blijft een krachtige manier om je waardering te tonen. Vind je dat moeilijk? Gewoon oefenen en vaker doen
 2. Attentie: Je kan een kleine attentie voorzien, een klein cadeautje of gadget. Denk even na of vraag aan de collega's wat de persoon in kwestie leuk zou kunnen vinden. Een gepersonaliseerd cadeautje heeft meer impact.
 3. Schrijven: Dankzij de digitale evolutie zijn we niet zo'n schrijvers meer, maar een mooi handgeschreven kaartje of brief zal zeker z'n effect hebben. Ben je wat creatief aangelegd, maak er dan een kunstwerkje van.
 4. Filmpje: Maak een kort filmpje waarin je je team bemoedigend en waarderend aanspreekt. Bedank hen voor de inspanningen die ze al geleverd hebben en vertel hen wat de resultaten daarvan zijn. Dit is gegarandeerd een leuke verrassing in de mailbox.
 5. Teambuilding: Op dat vlak zijn we nog net als kinderen! Een dagje vrij is iets om naar uit te kijken. Wat vroeger de schoolreis was, zou nu de teambuilding moeten zijn (het hoogtepunt van het jaar!) Zorg voor een leuke dag! Zet alle mobieltjes verplicht uit! beleef deze dag echt samen met het team!
 6. Extra pauze: Mensen werken efficiënter als ze af en toe een pauze inlassen. Krijgen jouw werknemers genoeg pauze? Tracteer ze eens op een extra pauze of een langere pauze en je zal zien dat ze daarna effectiever en productiever zijn.
 7. Aandacht voor persoonlijke dingen. Verjaardagen onthouden, vragen hoe het met de verbouwingen is, met de oudste zoon die een jaartje in het buitenland zit, een nieuw kapsel opmerken,... Mensen voelen zich erkend als je oprechte interesse toont in wie ze zijn en wat ze bezighoudt. Af en toe wat small talk heeft een positieve invloed.
 8. Ga zelf de auto's of fietsen wassen van je werknemers. Succes verzekerd!
 9. Stuur wekelijks (maandelijks) een nieuwsbrief uit waarin je over de vorderingen van het team vertelt en een aantal mensen specifiek in de bloemetjes zet voor hun prestaties of motivatie.
 10. Bedenk een beloningssysteem waarbij mensen punten kunnen verzamelen om een prijs te winnen,, een filmticket, een etentje, een bon voor... Zorg ervoor dat je gedrag beloont eerder dan resultaat! (Dus bijvoorbeeld je hebt X klanten gebeld ipv van je X artikelen of diensten verkocht)
 11. Een schouderklopje of thumbs up
 12. Luister naar wat jou mensen echt nodig hebben! Heeft iemand nood aan een bepaalde opleiding? Zorg er dan voor dat die gevolgd kan worden. Heeft iemand behoefte aan meer tijd en ruimte om ongestoord te werken? Faciliteer dit dan! Iemand nood aan meer verantwoordelijkheid of grotere uitdagingen? Creëer dit dan! Wees steeds op de hoogte van wat er in jou team leeft en wat de individuele behoeftes zijn.
 13. Go crazy: Doe iets zots! Hang het kantoor vol met leuke post-its, versier de bureaustoelen, zet een ballenbad of trampoline in het kantoor, zing een 'teamlied', huur een kantooract in, organiseer een schattenzoektocht, ga je medewerkers een schoudermassage geven, ... Je kan 1000-en manieren verzinnen om je waardering te tonen!
 14. Wil je een positiever sfeer in je team, dan zal je aan die waardering moeten werken. Het kost misschien wat moeite in het begin, maar het zal stilletjes aan deel van jullie cultuur worden!

Succes ermee!

Wil je een professional inschakelen om aan een positievere mindset te werken of waarderingscultuur te incorporeren? Aarzel niet om Swiep te contacteren voor een teambuilding of traject! evelien@swiep.be

Wil jij van jouw team een superheldenteam maken? Via deze link kan je het e-book 4zo word je een betere teamleider: 7 easy mindsettips voor een superheldenteam' downloaden.

Download de tips en checklist hieronder

Om je 'Zo word je een betere teamleader: 7 easy Mindset tips voor een superheldenteam' te kunnen opsturen, heb ik je naam en emailadres nodig. Dank je wel!!


Gepost op 24 mar 2019 -


Vraag meteen je offerte aan!

×