13 manieren om je personeel waardering te tonen

13 manieren om je personeel waardering te tonen

Positieve bedrijfscultuur en werkgeluk

Wil je een positieve bedrijfscultuur creëren die bijdraagt aan het werkgeluk van je medewerkers, dan is het tonen van waardering aan je personeel een must. Een positieve cultuur houdt immers in dat werknemers zich goed voelen op het werk en ieder mens heeft waardering en erkenning nodig om mentaal in balans te blijven.

  1. Gewoon zeggen wat je waardeert is en blijft een krachtige manier om je waardering te tonen. Vind je dat moeilijk? Oefening baart kunst!

  2. Attentie:
    Je kan een kleine attentie voorzien, een klein cadeautje of gadget. Denk even na of vraag aan de collega's wat de persoon in kwestie leuk vindt vinden. Een gepersonaliseerd cadeautje heeft meer impact.

  3. Schrijven:
    Dankzij de digitale evolutie zijn we niet zo'n schrijvers meer, maar een mooi handgeschreven kaartje of brief zal zeker z'n effect hebben. Ben je creatief aangelegd, maak er dan een kunstwerkje van.

  4. Filmpje
    : Maak een kort filmpje waarin je je team bemoedigend en waarderend aanspreekt. Bedank hen voor de inspanningen die ze al geleverd hebben en vertel hen wat de resultaten daarvan zijn. Dit is gegarandeerd een leuke verrassing in de mailbox.

  5. Met een teambuilding kan je meteen je hele team waardering tonen. Het kind in ons vindt een teambuilding fantastisch! Het is immers een dagje vrij om naar uit te kijken. Wat vroeger de schoolreis was, zou nu de teambuilding moeten zijn (het hoogtepunt van het jaar!) Zorg voor een leuke dag! Zet alle mobieltjes verplicht uit! Beleef deze dag echt samen met het team!

  6. Extra pauze:
    Mensen werken efficiënter als ze af en toe een pauze inlassen. Krijgen jouw werknemers genoeg pauze? Tracteer ze eens op een extra pauze of een langere pauze en je zal zien dat ze daarna effectiever en productiever zijn.

  7. Aandacht voor het persoonlijke
    . Verjaardagen onthouden, vragen hoe het met de verbouwingen is, met de oudste zoon die een jaartje in het buitenland zit, een nieuw kapsel opmerken ... Mensen voelen zich erkend als je oprechte interesse toont in wie ze zijn en wat ze bezighoudt. Af en toe wat small talk heeft een positieve invloed.

  8. Ga zelf de auto's of fietsen wassen van je werknemers. Succes verzekerd!

  9. Stuur wekelijks (maandelijks) een nieuwsbrief uit waarin je over de vorderingen van het team vertelt en een aantal mensen specifiek in de bloemetjes zet voor hun prestaties of motivatie.

  10. Bedenk een beloningssysteem waarbij mensen punten kunnen verzamelen om een prijs te winnen, een filmticket, een etentje, een bon voor... Zorg ervoor dat je gedrag beloont eerder dan resultaat! (Dus bijvoorbeeld je hebt X klanten gebeld ipv van je X artikelen of diensten verkocht)

  11. Een schouderklopje of thumbs up. De duim, de pluim, het zijn allemaal simpele symbooltjes die je kan inzetten om je waardering te uiten. Zo'n duim op iemands laptop of favoriete mok gekleefd, zal zeker een glimlach toveren.

  12. Luister
    naar wat jou mensen echt nodig hebben! Heeft iemand nood aan een bepaalde opleiding? Zorg er dan voor dat die gevolgd kan worden. Heeft iemand behoefte aan meer tijd en ruimte om ongestoord te werken? Faciliteer dit dan! Iemand nood aan meer verantwoordelijkheid of grotere uitdagingen? Creëer dit dan! Wees steeds op de hoogte van wat er in jou team leeft en wat de individuele behoeftes zijn.

  13. Go crazy:
    Doe iets zots! Hang het kantoor vol met leuke post-its, versier de bureaustoelen, zet een ballenbad of trampoline in het kantoor, zing een 'teamlied', huur een kantooract in, organiseer een schattenzoektocht, ga je medewerkers een schoudermassage geven, zing een ode ... Je kan 1000-en manieren verzinnen om je waardering te tonen!

Wil je een positievere sfeer in je team, dan zal je aan die waardering moeten werken. Het kost misschien wat moeite in het begin, maar het zal stilletjes aan deel van jullie cultuur worden!

Maar hoe ook je je waardering wil uiten, zorg ervoor dat het oprecht en welgemeend is, anders mis het zijn effect.

Succes ermee!

Wil je een professional inschakelen om aan een positievere mindset te werken of waarderingscultuur te incorporeren? Aarzel niet om mij een bericht te sturen voor een teambuilding of workshop rond werkgeluk

Werkgeluk stimuleren?

Teambuilding organiseren?